Cine judecă în cazurile de încălcare a legii?

​

Instanțele judecătorești constituie Puterea judecătorească și sunt cele care au, conform Constituției, responsabilitatea judecării cazurilor de încălcare a legii. Instanțele judecătorești, prin judecători, judecă și dau sentințe. Sentințele pot fi de condamnare, în caz de încălcare a legii, sau de achitare, în cazul în care judecătorii consideră că legea nu a fost încălcată.

Justiţia se înfăptuieşte în numele legii. 

Justiţia este unică, imparţială şi egală pentru toţi.

Judecătorii sunt independenţi şi se supun numai legii.

Justiţia se realizează prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instanţe judecătoreşti stabilite de lege. Şedinţele de judecată sunt publice, afară de cazurile prevăzute de lege.

Procurorii sunt cei care adună probe și le duc spre judecată instanțelor. Ei fac parte din Ministerul Public, numit așa pentru că el trebuie să apere interesul general al societății. Procurorii nu judecă, ci doar adună probe. 

 În activitatea judiciară, Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societăţii şi apără ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Ministerul Public îşi exercită atribuţiile prin procurori constituiţi în parchete

Garantul independenţei justiţiei este Consiliul Superior al Magistraturii. Acesta are 19 membri și este independent de Guvern, de Președinte și de Parlament. 

Consiliul Superior al Magistraturii propune Preşedintelui României numirea în funcţie a judecătorilor şi a procurorilor

shutterstock_71216125-1-4800x2400.jpg

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////