Cine se ocupă de localitatea unde trăiești?

​

În timp ce Guvernul se ocupă de gestionarea problemelor generale la nivel de țară, autoritățile publice locale se ocupă de problemele specifice de la nivelul fiecărei localități. De exemplu: în timp ce Guvernul face autostrăzi, Primăria se ocupă de străzile dintre blocuri. Toate serviciile publice de interes local se realizează la nivelul primăriilor: curățenia stradală, amenajarea spațiilor verzi, locurile de parcare, asfaltarea străzilor din oraș, autorizarea construcțiilor, semaforizarea, transportul public, încălzirea centralizată etc. Principiul de la care se pleacă este că fiecare localitate are probleme specifice care necesită rezolvări specifice. Acest principiu poartă numele de descentralizare. Adică decizia nu se ia la centru, ci se ia în fiecare localitate în parte.

Administraţia publică din unităţile administrativ-teritoriale se întemeiază pe principiile descentralizării, autonomiei locale şi deconcentrării serviciilor publice.

Autoritățile publice locale sunt Primăria și Consiliul Local. În București, există 6 primării de sector și consilii locale, plus o Primărie Generală și un Consiliu General al Municipiului București. Între primăriile de sector, atribuțiile sunt împărțite în funcție de zonă. Între primăriile de sector și primăria generală, atribuțiile sunt împărțite în funcție de domeniu. De exemplu, repararea străzilor dintre blocuri ține de primăria de sector, dar transportul public și asfaltarea străzilor mari țin de Primăria Capitalei. 

//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

scoala_coronavirus_567654_46967700.jpg